Polecam wszystkim sałatkę gyros, którą trudno zepsuć :D
Oto składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- puszka kukurydzy
- 5-6 ogórków konserwowych
- 1 duża cebula
- mała kapusta pekińska
- olej
- przyprawa do gyrosa
- ketchup
Sos czosnkowy:
- majonez
- śmietana 18%
- pół główki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Najlepiej zacząć od przygotowanie sosu czosnkowego, aby smaki się przegryzły. Obrać ząbki czosnku i przecisnąć przez prasę do miseczki, dodać majonez, później śmietanę, wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Odstawić do lodówki na godzinę. (Sos nadaje się świetnie jako dip do warzyw np. marchwi, brokuł, pieczarek bądź krakersów).
Sałatkę należy zacząć od dokładnego umycia fileta kurczaka, pokrojenia go w małe kawałeczki. Przyprawę do gyrosa wymieszać z olejem, później wymieszać też z kurczakiem i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po upływie tego czasu należy rozgrzać olej na patelni i smażyć kurczaka, aż się zarumieni. Po zdjęciu z ognia odsączyć z tłuszczu i zostawić do ostygnięcia. Następnie warzywa należy umyć i osuszyć. Sałatę poszatkować, cebule i ogórki pokroić w małe kawałki, odsączyć kukurydzę z wody.
Czyż nie wygląda apetycznie? :)
Podawać z białym pieczywem. Smacznego!
Robię tę sałatkę bez sosu czosnkowego i też wychodzi pysznie :) Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńuwieeelbiam tę sałatkę!
OdpowiedzUsuńhttp://siodmy-koktajl.blogspot.com/